Ambachtscrisis – Wie redt de échte praktijkscholen?

Geen enkel vak leer je op school met een boek voor je neus. Echt vakmanschap leer je in de praktijk, maar daar is het schoolsysteem in Nederland niet op ingericht. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zegt wel dat hij het MBO héél belangrijk vindt maar neemt alle verkeerde beslissingen.

Dijkgraaf nam deze week het advies in ontvangst van de zoveelste taskforce die nadacht over een oplossing voor het tekort aan vakmensen in Nederland. Weet je hoeveel van de 12 mensen in dit clubje vergadertijgers zélf een vak leerde of uitoefende?

De macht moet terug naar het ambacht. Vakmensen moeten weer zelf mogen nadenken over hoe zij hun beroep uitoefenen en hun opvolgers opleiden.

Voor mijn nieuwe serie over de ambachtscrisis praat ik met de vakmensen zelf. Hoe denken zij dat de praktijkmensen van de toekomst opgeleid moeten worden? En wat doen ze daar zelf aan?

Stukadoors Michel en Peet Traub zetten een stukadoorsschool op en Elrie Bakker – Derks startte de Ambachtsacademie. Ze leerden mensen een nieuw vak zoals smid, kleermaker, schoenmaker, klusser, stukadoor en meubelmaker. Ze hielpen honderden mensen vanuit een uitkering of het asielzoekerscentrum naar een nieuwe carrière, vaak als zelfstandig ondernemer.

Maar hun scholen worden door de politiek de nek omgedraaid. Kan iemand de praktijkscholen in Nederland redden waar mensen écht een vak leren? Of laten we ons in slaap sussen door taskforces en wereldvreemde plannetjes van de minister en door door hem ingehuurde vergadertijgers?

Abonneer je op mijn YouTube kanaal om de volgende afleveringen niet te missen.

Wil je mijn werk steunen? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers, dat kan al voor een tientje per jaar. Een ander bedrag doneren mag ook. Clubleden kijken de video hier zonder onderbrekende reclame.

4 gedachten over “Ambachtscrisis – Wie redt de échte praktijkscholen?”

  1. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Denk aan de tijd voor de Mammoetwet en je bent in grote lijnen klaar met de vormgeving van het onderwijs. In alle richtingen.

  2. Jaap den Hollander

    Wanneer krijgt men in politiek Den Haag door dat er ooit een verkeerde beslissing is genomen,
    veranderen om te veranderen is iets slopen wat niet sloop rijp was.
    Men ging voor een witte boorden maatschappij,typisch een bureaucraten beslissing.

  3. in Groningen hebben we een openbare werkplaats, een mooi plek voor ouders met kinderen met een vmbo techniek advies om in de praktijk te ervaren wat er in de praktijk te leren valt. Helaas zien we daar weinig van bij onze klanten.Wel zien we veel mensen met een theoretische baan afleiding zoeken in de techniek en werken met de handen.

  4. De onderwijsvernieuwing kwam op gang, met de door Jo Cals bedachte Mammoetwet. Mijn vader was onderwijzer in die tijd en sprak toen al van “onderwijsvernieling”.
    De kweekschool (nu PABO) werd afgeschaft, evenals de huishoudschool, kweekvijver van veel zorgend personeel en de ambachtsschool, kweekvijver van vele vaklieden in allerlei richtingen. De evolutie van ambachtsschool naar LBO en later VMBO is desastreus gebleken. In de loop van de jaren 90 zijn daarnaast bij grote bedrijven de bedrijfsscholen opgedoekt, denk aan Stork, Heemaf, Verolme, Hoogovens, van Rietschoten en Houwens, Shell. Gelukkig is er tegenwoordig Goflex, een opleidingsbedrijf in de techniek. In samenwerking met het ROC en diverse opdrachtgevers leiden ze jongeren op voor een toekomstige carrière in een technische richting. Opleiden doen ze op MBO/MBO+ niveau volgens de beroeps begeleidende leerweg. Leren en werken tegelijk dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven