De Postcodeloterij heeft dit land naar de klote geholpen met propaganda en netwerkcorruptie *column*

Hoe anders had Nederland er nu uit gezien als toenmalig staatssecretaris Aad Kosto van Justitie zich niet had laten chanteren en de vergunning van de postcode-cowboys had ingetrokken. Hij liet ze echter ongemoeid, want de loterij pompte talloze miljoenen in Vluchtelingenwerk. Geld dat Kosto vrij had moeten maken op zijn eigen begroting als de Postcodeloterij er niet meer was. Deze en talloze andere anekdotes staan in het boek Mannen van de Droomfabriek, dat in 2015 verscheen maar nog altijd zeer de moeite waard is.

Het boek, over de oprichting en explosieve groei van de Postcodeloterij, leest als een handboek netwerkcorruptie. Bekende Nederlanders, politici, leden van het Koninklijk huis van Willem Alexander en Máxima tot Mabel en Beatrix; allemaal zitten ze in de goedgevulde zakken van Poelmann en zijn maatjes, die zich profileren als het ministerie van Goede Doelen maar niet meer zijn dan gewiekste zakkenvullers die zelf hun belangrijkste goede doel zijn.

Alle zogenaamde crises waar Nederland onder gebukt gaat, van stikstof, tot migratietsunami, tot woningtekort, zijn veroorzaakt door de Postcodeloterij. Collateral damage, zoals de Amerikanen dat noemen. Poelmann is geen wereldverbeteraar maar een ordinaire lootjesverkoper. Dat en niet anders is zijn doel. Om dat te bereiken heeft hij goede doelen nodig als afleidingsmanoeuvre terwijl zijn geldpers in stilte draait. Goede doelen die hij groot maakte of zelf liet ontstaan. De alarmistische verhalen over klimaat, stikstof, armoede, natuurschade die goede doelen een bestaansrecht geven pompt de propagandafabriek van Poelmann al jarenlang de wereld in, want onrust bij de bevolking = meer lootjesverkoop.

Hele column is hier te lezen voor leden van Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je mijn werk en mis je niks!

16 gedachten over “De Postcodeloterij heeft dit land naar de klote geholpen met propaganda en netwerkcorruptie *column*”

 1. Dit raakt wel heel veel zaken en is een goede weerspiegeling van wat er gebeurd is en nog gebeurd opvallend wie allemaal zijn meegetrokken in dit spel en dat niemand van deze mensen eens heeft nagedacht waar zijn we mee bezig? Maar Boudewijn heeft het voor elkaar gekregen en dat heeft hem persoonlijk financieel onafhankelijk gemaakt op een legale manier. Maar het zit ook wel eens over het randje ben ik bang.

 2. Wat me ook steeds meer opvalt: op nu.nl verschijnen uit het niets steeds vaker links georiënteerde artikelen en hoofdredactioneel commentaar. Dat was al zo in coronatijd, nu steeds vaker over stikstof/natuur. Dat het toch echt wel slecht gaat. Vandaag ook weer artike en opinie over vermeend rechts extremisme. Zeer benieuwd hoe de financiële lijnen bij nu.nl lopen! Stinkt aan alle kanten.

 3. Vergeet ook de Staatsloterij niet.
  Zeer kleine kans dat u wat wint.
  Er loopt al jaren een rechtszaak tegen de staatsloterijen
  Onverkochte loten speelden wel mee en de opbrengst bleef dus bij de Staatsloterij

  1. Leuk dat collum maar om het verder te kunnen lezen moet je eerst inloggen en eigenlijk ook mog lid worden van marianne zwagerman.nl? Beetje raar

  2. Ja idd, keer op keer door verschillende rechters is de staatsloterij in het ongelijk gesteld, maar een vergoeding voor de gedupeerden, homaar..!

   1. Volgens mij zijn om die reden extra trekkingen geweest, waarvoor je met je “oude” lot nog mee kon spelen. Als tegemoetkoming. Een wassen neus, natuurlijk, om het volk stil te houden.

 4. Ernst Varkevisser

  Heel goed dat je hier aandacht aan besteedt.
  Het genoemde boek uit 2015 is idd een aanrader. In de Gezond verstand krant 47
  heeft ook een goed artikel gestaan over de corrupte graaier Poelmann en zijn handlangers.

 5. in wnl op zondag, gisteren dus, werd dit onderwerp ook opgebracht. nu lees ik deze en maak me dan inwendig boos over de gang van zaken en beïnvloeding van politiek en verweving met “goede doelen” van het koningshuis.

 6. Monique Disteli

  Je hebt wel wat teweeg gebracht Marianne. Opzeggen online lukt niet en de wachttijden telefonisch opzeggen zijn zo lang dat ze adviseren andere keer terug te bellen 😉

  1. als opzeggen niet lukt dan de rekening blokkeren, dan sturen ze een bericht dat als de hoofdprijs op jouw lot valt het niet geldig is.

 7. bn ers mogen niet meedoen in commercials van gokbedrijven. wel mogen zij de postcode- en vriendenloterij aanbevelen, tot vervelens toe. hoe krim is dat? en het zegt genoeg hoe de overheid met 2 maten meet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven