Doorbraak in oversterfte onderzoek: vaccinatiedata vrijgegeven.

Vrijdagavond, aan het begin van het kerstreces van de Tweede Kamer stuurde minister Kuipers van VWS een belangrijke brief naar de Kamer. Eindelijk wordt door het RIVM de vaccinatiedata vrijgegeven zodat deze toegevoegd kan worden aan de sterftestatistieken van het CBS. Daarmee kan het oversterftemysterie nu wél beter onderzocht worden.

Kuipers schrijft in zijn toelichting aan de Kamer dat mijn column (hij noemt het ‘een artikel’) van 16 december in De Telegraaf het laatste duwtje gaf.

Ik maak in deze column gehakt van het onderzoeken naar de oversterfte: ‘Het eerste deel van het onderzoek was al een farce. Het werd uitgevoerd door de huisleveranciers van de cijfers, het CBS en het RIVM. Zij gaven de klankbordgroep geen inzicht in de brondata en verscholen zich achter privacywetgeving waardoor allerlei databases die wél beschikbaar zijn niet gekoppeld werden. Voor het aanvullende onderzoek zijn door opdrachtgever ZonMW nu aan tien voorstellen subsidie toegekend. De voorstellen van de kritische klankbordleden Meester en Van den Broek zitten daar niet bij. Het voorstel van Ronald Meester, die de mogelijke relatie tussen mRNA vaccins en oversterfte wil analyseren, is afgewezen. Eline van den Broek is nog in onderhandeling over haar voorstel, dat meer inzicht moet geven over te laat gestelde diagnoses bij kankersoorten waarvoor bevolkingsonderzoeken werden uitgesteld tijdens de coronacrisis.’

De column is hier ook te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor een tientje per jaar, daarmee steun je mijn werk wat ik zeer waardeer!

Inmiddels is het onderzoeksvoorstel van Eline van den Broek wél goedgekeurd door ZonMW en wordt nu dus ook de vaccinatiedata vrijgegeven.

Kortom: het helpt om kritische columns te schrijven. Het helpt dat jullie die columns volop delen via sociale media. Het helpt dat Pieter Omtzigt er gerichte Kamervragen over blijft stellen. Het helpt dat wetenschappers als Eline van den Broek en Ronald Meester zich blijven vastbijten in dit onderwerp, ook al levert het hen reputatieschade op.

Het kost tijd, veel moeite en ergernis, maar er zal een antwoord komen op de vraag waardoor de nu al 26.000 (!) onverklaarde extra doden stierven in 2021 en 2022.

Ronald Meester en Eline van den Broek legden op het NPO Podcastevent in Tivoli deze zomer al uit waarom het zo belangrijk is dat de vaccinatiedata beschikbaar komen.

Twee maanden geleden besprak ik met Eline wat er moet gebeuren om de verklaringen voor de oversterfte boven water te krijgen.

Voor de eerste coronapatiënt werd de uitzending van Nieuwsuur onderbroken, elke coronadode werd vermeld in het Journaal. Maar de 26.000 onverklaarde doden worden onder het tapijt geschoven. Het zijn er inmiddels zoveel dat iedereen wel iemand kent die ontijdig overleed of een geliefde verloor en met grote vraagtekens achterbleef.

Toen ik in maart 2020 mijn ‘dorre hout’ column schreef viel heel Nederland over me heen. Ik mocht niet benoemen dat het gezond is om te accepteren dat stokoude mensen aan het einde van hun lange leven overlijden. Maar nu moeten we blijkbaar wél zomaar accepteren dat 26.000 mensen (waarvan een flink deel in de leeftijdscategorie van 50 tot 80 jaar zit) onverklaard stierven. Daar kan en zal ik mij niet bij neerleggen.

35 gedachten over “Doorbraak in oversterfte onderzoek: vaccinatiedata vrijgegeven.”

 1. Ik kan niet meer zeggen dan chapeau voor jou en iedereen die zo volhardend zijn geweest. Laat niet onverlet dat ik eerst maar moet zien hoe transparant Kuipers gaat zijn met het vrijgeven van die data. Mijn vertrouwen in deze overheid is met een heel snel paard achter de horizon verdwenen.

 2. Mariëlle van Steijn

  Wat een fantastisch nieuws zo voor de kerstdagen. En zo zie je… de volhouder “wint”. Zo belangrijk dat er eindelijk gedegen onderzoek wordt gedaan. Fijn dat er wetenschappers en columnisten zo vasthoudend zijn. Diep respect … want het zal niet makkelijk zijn

 3. Fantastisch Marianne! Maar laten we nog niet te vroeg juichen…. Er staat ons nog een heleboel (wel- & niet-covid gerelateerd). Keep on doing this. Ik blijf je steunen en ik blijf delen (ook al heeft het mij intussen ook al 2 zekere opdrachten gekost….)

 4. SUPER, de aanhouder wint ….. verdrietig dat dat met “dwang” moest gebeuren, waarheid boven laten komen hoef je ook geen smoesjes te onthouden en te vertellen.
  voor U en de Uwen, een goede kerst en een vrij en gezond 2023
  Theo J.

 5. Vanaf het begin heb ik het niet vertrouwd !! De oudjes werden opgesloten , mochten er niet uit , maar werden wel besmet door de verzorgers , en een groot aantal stierven na vaccinatie. Wat zit hier achter ?

 6. Hoi Marianne,

  Is er geen wet die deze coalitie kan afzetten en achter slot en grendel kan stoppen, totdat het tegendeel bewezen is?

  Mvg
  Remco van Eck

 7. Alles komt tezijnertijd! Ik begon juist alles uit te pluizen toen likes op jouw insta posts werden verwijderd omdat ik “nepnieuws” had geliked.
  “Alleen dode vissen gaan met de stroom mee” schreef mijn neef.
  Super wat je doet, ook met Rik samen👍🙏

 8. Het ligt héééĺ zeker niet aan de vaccinaties. Graag zou ik daar dan een onderbouwing van willen zien in de onderzoeken. Iets zeggen alsof het een feit is zonder te kunnen/willen verklaren waarom het absoluut niet aan de vaccinaties kan liggen is wel erg bijzonder. Alles moet m.i meegenomen worden. Uitstel van zorg/de dwang die uitging van de Overheid/ de vrijheidsbeperkende maatregelen/de manier van prikken (aspireren) etc etc en dus ook de vaccins zelf.

 9. Als er 1 ding is veranderd deze 2 jaren is het wel het ….
  En nu is de corona golf allang achter ons, als die er er dan al was. Ik ben ongevaccineerd en met de zogenaamde Zuid Afrikaanse variant, toen naar Kaapstad Zuid Afika gevlogen. 2 weken zonder kapje rond gelopen, en gezond weer terug in NL gekomen. Rara hoe kan dat?
  Hoelang zal deze farce nog stand houden. En gaan we inzetten op gezond leven?
  Ik hoop dat de schuldigen aan dit, eens worden aangehouden en worden berecht. Maar NL moet wakker worden!! Ga zo door!!!

 10. Geweldig laatste zetje Marianne, gewoon de macht blijven prikken, ( pun intended) wij blijven het wel delen. Ben benieuwd wat er uit de onderzoeken gaat komen maar blij zal ik er niet van worden want net als iedereen ken ik teveel mensen in mijn familie- en vriendengroep die gevaccineerd zijn.

 11. Inmiddels zijn die cijfers zó lang achtergehouden, waardoor ik niet meer het vertrouwen in heb dat deze ongemanipuleerd gedeeld gaan worden. Of stiekem toch niet álle nodige data opleveren.

 12. Geweldig Marianne voor al het werk dat je iedere dag verzet en dit is dan een verdiende beloning.
  We moeten echter niet vergeten dat er nog vele problemen in dit land nog steeds niet zijn opgelost zoals:
  Toeslagen affaire,
  Uit huis geplaatste kinderen,
  Stikstof crisis,
  Uitkopen van de boeren
  Woningtekort
  Enz.

 13. Warom wordt er niet gewoon nog een categorie toegevoegd, oversterfde bij NIET-GEVACCINEERDEN…om dan te zien of deze oversterfde ook bij niet gevaccineerden optreed – of niet!

  1. Een zo breed mogelijk onderzoek. Ja. Percentages etc. Bekijk nu eens de situatie in Zuid-Afrika. Hopelijk kan er daar wel een degelijk onderzoek komen naar het verband tussen de prik en de oversterfte. Zelfs nu daar op MSM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven