Gaswinning Groningen kan wel veilig, open de kraan! *column*

Terwijl Wiebes in 2018 besloot de gasvelden in Groningen te sluiten bracht professor Mulder net een rapport uit waarin hij becijfert dat Nederland méér aardgas nodig heeft in de energietransitie.

Met bouwen van windmolenparken en aanleggen van weilanden vol zonnepanelen kunnen we bij lange na niet de elektriciteit opwekken die nodig is om onze auto’s te laten rijden en onze huizen te verwarmen, waarschuwde Mulder. ‘Omdat Nederland in 2030 kolencentrales gaat sluiten, er geen kerncentrale bijkomt en onze buurlanden met hetzelfde probleem zitten, is het onmogelijk om meer elektriciteit te importeren. De consequentie is dat we veel meer stroom met gascentrales zullen moeten opwekken.’

De gaswinning hoefde niet naar nul

Professor Mulder vond het besluit van Wiebes onverstandig en onnodig. ‘Van een hoge productie helemaal naar nul gaan, daar was geen aanleiding voor. Uit technische rapporten van het Staatstoezicht op de Mijnen bleek dat veilige gaswinning mogelijk was op een lager productieniveau, maar Wiebes ging helemaal naar nul toe. Waarom eigenlijk?’

We kunnen niet zonder aardgas. En we kunnen minder dan ooit zonder Groningen. De regering moet geen dag wachten met het opendraaien van de gaskraan, maar dat zal niet meevallen voor Mark ‘Beeldvorming’ Rutte nu elke dag slachtoffers en daders voor de camera’s gesleept worden in de parlementaire enquête naar het Groningse gasschandaal.

Hele column hier voor de leden van de Club van Dwarskijkers.

3 gedachten over “Gaswinning Groningen kan wel veilig, open de kraan! *column*”

  1. Door water in de onderste lagen van het gasveld te brengen kan de reservoirdruk gehandhaafd blijven. Dit is cruciaal om mijnbouwschade in de toekomst te voorkomen. Pas als de druk gehandhaafd blijft kan de gaskraan weer open. Dit kan binnen een paar maanden gerealiseerd worden. We hebben geen tijd te verliezen. Water is niet samendrukbaar in tegenstelling tot gas. Dus nooit geen gas injecteren maar gewoon water om mijnbouwschade nu en in de toekomst te voorkomen. Dit alternatief winningsplan Groningen is in 2015 al ingediend bij de overheid en de mijnbouwonderneming.

  2. Er was en is geen probleem in deze. Gemaakt door deze overheid die vele miljarden heeft binnengehaald met gaswinning in Groningen.
    Daarvan hadden huizen kunnen worden hersteld en/of veiligheidsmaatregelen genomen kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven