Groene leugens? Stop de Groene Rechtszaken! *column*

De wanhopige Nederlandse vissers hingen deze week vlaggen op hun schepen met de leus: Stop de Groene Leugen. Ondertussen deed SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer iets wat veel effectiever is: hij probeert de groene rechtszaken te stoppen. Dat allerlei idealisten creatief met de waarheid omgaan moeten ze zelf weten; maar dat ze met hun leugens, gefinancierd door de Postcodeloterij en andere schimmige clubjes, voortdurend rechtbanken bestormen is een serieus probleem dat onze democratie en samenleving ondermijnt.

‘Hoeveel leden heeft Urgenda eigenlijk?’ vroeg Stoffer aan zijn vuurspugende GroenLinks collega. Goeie vraag, dankzij de rechtszaak tegen de Staat die Urgenda (jaarbijdrage van de Postcodeloterij €500.000) acht jaar geleden won zitten alle Nederlanders nu op de blaren (nou ja, meer de ijsblokjes) van een rampzalige energietransitie. Massale bomenkap want ‘biomassa’, horizonvervuiling door windmolens en allemaal in de kou door onbetaalbare energie. En namens wie praat Johan ‘VolleBankrekening” Vollenbroek eigenlijk in zijn kruistocht tegen de boeren?

(Check vooral even in bovenstaand filmpje hoe de Kamerleden van de PvdA en GroenLinks zich nog altijd gedragen als GreenPeace woordvoerders -wat ze beiden waren- in plaats van als Volksvertegenwoordigers)

Stoffer wil wettelijk verbieden dat organisaties die nauwelijks burgers vertegenwoordigen via rechters ingrijpende maatregelen af kunnen dwingen. Hij wil een ‘indringende toets op de representativiteit van belangenorganisaties’ want: ‘dit soort clubs frustreren de zaak en zorgen ervoor dat wij als parlement en kabinet de dingen gaan doen die wij juist niet moeten doen, die compleet niet helpen en voor de gewone mensen in het land totaal de verkeerde kant opgaan’.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers is. Lid ben je al voor 15 euro (incl BTW) per jaar. Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

11 gedachten over “Groene leugens? Stop de Groene Rechtszaken! *column*”

 1. Een heel goed standpunt van de SGP. Het kan nooit zo zijn dat activisten gesteund door postcode loterij en overheid. De regering zit er namens en voor de gehele bevolking. Graag de bindende referenda terug. Urgenda vertegenwoordigd een klein clubje gekkies.

 2. Volgens mij gaan die ‘schimmige clubjes’ gewoon naar een rechter en winnen ze daar.
  Zij zijn niet het probleem. Het probleem is dat de politiek wetgeving produceert die ze zelf nauwelijks blijken te doorgronden, niet uitvoerbaar is en de regering zelf negeert.
  Daar ligt ’t probleem. De schimmige clubjes leggen het bloot. Wees ze dankbaar.

 3. Nog iets: hoe zit het met de ngo-status van belangenorganisaties? Hoe politiek onafhankelijk zijn dergelijke organisaties en door welke politieke partijen worden deze organisaties financieel en ideologisch gesteund? Het is duidelijk hoe de hazen lopen.

 4. Sterker, hoe zit het met de journalistiek en semi-journalistieke praatprogramma’s? Hoe politiek onafhankelijk zijn dergelijke organisaties en door welke politieke partijen worden deze organisaties financieel en ideologisch gesteund? En wel democratisch mandaat hebben zij eigenlijk, dat zij zichzelf op zo’n machtig platform mogen hijsen?

 5. Stoffer heeft niet allen gelijk. ik wil er nog wel iets aan toevoegen.

  Ik ben van mening dat het hardheidsprincipe moet kunnen worden toegepast op rechterlijke beslissingen die zulke ernstig ontwrichtende gevolgen voor de samenleving hebben.
  En dat ze dus op basis daarvan moeten kunnen worden bijgesteld. Al was het maar door er een termijn in te bouwen die een redelijke termijn van overgang creëert.

  Dit niet alleen vanwege de directe gevolgen die dergelijk ontwrichtende uitspraken voor burgers en bedrijven hebben.
  Maar ook omdat dergelijke ontwrichting zowel het politieke als het economische draagvlak aantasten.
  Een draagvlak dat keihard nodig is om het probleem aan te pakken waar betreffende rechterlijke uitspraak waarde aan poogt toe te kennen.

  1. Onzin!
   De overheid maakt wetten. Zij houdt zich daar vervolgens niet aan. Dus zijn er rechtzaken nodig. De Tweede Kamer zit gewoon te slapen. En ja, ik steun Urgenda en juig dit toe. Te triest, dat het nodig is.

 6. Gelukkig dat de Tweede Kamer ook wakker wordt, en een halt toeroept aan allerlei vage clubjes die zogenaamd het algemeen belang vertegenwoordigen. Ik heb niets tegen opkomen voor rechten, maar kleine clubjes zijn meer bezig met eigen agenda (die meestal anti….) dan het algemeen belang.
  Stoppen daarmee, en laat ze een baan zoeken die er echt toe doet. Er zijn vacatures genoeg.

 7. Wat een onzin. Als de politiek zich niet aan de regels houdt, dan moet iedereen naar de rechter kunnen gaan om z’n gelijk te halen. Zo werkt dat in een rechtstaat. Jij zegt dat rechtbanken geconfronteerd worden met ‘leugens’, maar het is uiteindelijk aan de rechter om te oordelen wat recht en waarheid is.

  Door de rechtsgang simpelweg te belemmeren kunnen mensen niet meer aantonen dat de overheid zich niet aan de regels houdt. Dat is misschien makkelijk als je het land wil vernietigen door giftige gassen in de lucht te pompen, maar voor de gewone burgers is dit geen goed idee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven