Hoe de politiek vakmensen laat uitsterven #ambachtscrisis – Aflevering 2

D66-onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft de mond vol van het belang van praktijkonderwijs maar hij laat vakmensen aan hun lot over. Het ene na het andere initiatief vanuit de samenleving om mensen een vak te leren in de praktijk -de enige plek waar je een vak kúnt leren- sneuvelt.

De oprichters van de Ambachtsacademie, Elrie Bakker en Yvonne de Ruiter mochten na een motie van BBB en JA21 voor de vorm nog even op het ministerie van Onderwijs langskomen, maar moeten nu toch de deuren van hun opleiding definitief sluiten.

Je kan in dit land op kosten van de overheid opgeleid worden tot consultant, theaterwetenschapper of vrijetijdsmanager, maar als je stukadoor, glaszetter of schoenmaker wilt worden moet je het maar zelf uitzoeken. Dat is toch oneerlijk, zei ik tegen VVD-Kamerlid Zohair El Yassini? Hij wil nu eerst een evaluatie van de Ambachtsacademie laten uitvoeren, terwijl die er allang ligt.

Ondertussen worden de mensen ontslagen en de opleidingen stopgezet. In Den Haag is iedereen alleen maar aan het praten, praten en praten. Maar er kan straks geen piano meer gestemd worden, geen orthopedische schoen meer worden gemaakt en geen muur meer worden gestuct.

De eerdere aflevering in deze serie kijk je hier. Abonneer je op mijn YouTube kanaal om de volgende afleveringen niet te missen. Wil je mijn werk steunen? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers, dat kan al voor 15 euro per jaar (incl BTW). Een ander bedrag doneren mag ook. Clubleden kijken de video hier zonder onderbrekende reclame. Liever luisteren als podcast? Dat kan hier.

4 gedachten over “Hoe de politiek vakmensen laat uitsterven #ambachtscrisis – Aflevering 2”

  1. Inderdaad, met uitsluitend verbale vaardigheden, dus zonder enige kennis van welke zaak dan ook, is in dit land een prima boterham te verdienen. Communicatie deskundigen noemen zij zich. Ook dringt de gedachte zich op dat op sommige hoge posten onwetendheid een pre is. Maakt het leven van lobbyisten ook eenvoudiger.

  2. Marianne Zwagerman blijkt helaas niet op de hoogte van recente ontwikkelingen in ambachtsland en heeft zich laten meeslepen door de volstrekt ongefundeerde en ongegeneerde pr-campagne van Ambacht Nederland. Een rondgang langs het leeuwendeel van betrokkenen (waaronder de brancheorganisaties) levert een aanzienlijk genuanceerder beeld op. Dat die subsidie is stopgezet vindt brede instemming, hetgeen aan de Leden van de Tweede Kamer is kenbaar gemaakt.

    1. Marianne Zwagerman

      Ik ben juist heel goed op de hoogte van de kwalijke rol van de brancheorganisaties in de ambachtscrisis. Zij zouden moeten doen wat goed is voor hun leden maar ze te druk met vriendjes blijven met Den Haag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven