Je wilt niet terug. Je wilt verder, naar waar je nog niet was. Avontuurlijk 2023!

Ik ben terug bij Mar Menor. Bijna tien jaar geleden bracht een zeilreis me naar hier en schreef ik verder aan het boek dat al even stillag omdat ik niet wist hoe het af moest lopen. Ineens, hier in deze bijzondere lagune in Zuid-Spanje, drong het tot me door. Ik wilde gaan Leven als Jarmund.

Want je wilt niet terug. Je wilt verder, naar waar je nog niet was, schreef ik op de eerste pagina.

Ontsnapt uit mijn Unox relatie was ik aan het ontdekken hoe een leven in vrijheid eruit zou kunnen zien. Moest ik niet op een zeilboot de wereld verkennen? Met zeilen ben je afhankelijk van de natuur. Wij moderne mensen zijn die afhankelijkheid niet meer gewend. Het maakt je nederig. Je bent je veel meer bewust van de kracht en onvoorspelbaarheid van de elementen. Als je op het bankje in de kuip of aan het dek ligt, de zon op je gezicht met je ogen dicht, voelt het alsof moeder aarde je in haar armen optilt en zachtjes heen en weer wiegt.

Ik leefde een aantal jaren als Jarmund. Soms op een zeilboot, meestal niet. Ik ging wel op een boot wonen, maar gewoon veilig in Loosdrecht. Mijn leven nam andere wendingen dan ik mezelf had beloofd. Is a dream a lie if it don’t come true, zingt Bruce Springsteen. Een zin waar ik de rest van mijn leven op zal kauwen zonder ooit het antwoord te vinden.

Voor het eerst sinds corona ben ik weer op reis. Nu pas ja. Ik ben in de lockdowns als QR-weigeraar zo gewend geraakt aan een leven als uitgestotene dat het nog steeds voelde alsof reizen niet voor mij was. Dat ik daar niet meer aan mee mag doen. Dat is voor de brave mensen, de mondkapjesdragers. Zoals we als QR-weigeraars aan zoveel dingen niet mee mochten doen en de rest van de wereld dat maar gewoon vond.

Ik voel nu pas hoe vreselijk ik het miste om op pad te zijn en rond te reizen zonder plan of doel. Een wake-up call wel, zo makkelijk wen je dus aan het afnemen van je vrijheid. Mensen zijn flexibel en veerkrachtig, passen zich snel aan en accepteren het ‘nieuwe normaal’ als een gegeven. Dat is een waardevolle overlevingsstrategie: tel je zegeningen, kijk naar wat er nog wel kan. Ik ken het als chronisch zieke maar al te goed. Maar het is ook een valkuil. Tevreden zijn met wat je hebt, niet groter durven dromen. Netjes de regels volgen, comfortabel meehobbelen met de rest. Niet afslaan naar de paden die je nog niet kent. Een schip is het veiligst in de haven, maar daar is het niet voor gebouwd.

Je wilt niet terug, naar waar je al was. Toch zit ik alweer vijf jaar in een Unox relatie -maar dan leuker en beter- en mijmer aan de rand van Mar Menor over het jaar dat vandaag voorbij is. Een turbulent jaar voor mij. Met verdriet dat ik niet aan zag komen, nieuw leven in ons leven, grote besluiten, ontworteld voelen, dingen los en achter laten. Gelukkig met veel liefde. Liefde blijft het medicijn tegen alles.

Het was ook het jaar waarin ik eindelijk mijn eigen site kreeg. Een plek waar ik kan publiceren wat ik wil, wanneer ik wil. Met mijn Club van Dwarskijkers. Het heeft me zoveel meer gebracht dan ik dacht en ik ben nog maar net begonnen. Hoogtepunt van het jaar was voor mij de zomerse finale van Op z’n Bek in Loosdrecht. Wat een feest was dat! Rommelig, gezellig en nieuwswaardig. Ik wil jullie bedanken voor alle aandacht, feedback, tips, meeleven en support. Het voelt alsof ik gedragen word en dat maakt het mogelijk om te blijven strijden voor vrijheid. Want vrijheid is je belangrijkste bezit. Vergeet dat nooit.

Ik wens ons allemaal een avontuurlijk 2023!

27 gedachten over “Je wilt niet terug. Je wilt verder, naar waar je nog niet was. Avontuurlijk 2023!”

 1. Mooi Marianne, zo is het maar net. Bedankt ook voor alles, voor de mooie stukken, de interviews en daardoor de peptalk, goed gedaan. Een mooi 2023.

  groet, Dilys Derksen

   1. Er bestaat een liedje over varen over woelige baren. Veel stuurmanskunst toegewenst in 2023 Stuurvrouwe! Petje af voor jou en een open doek voor jou en Rick

 2. Marianne, ik ben fan. ik mis Op z’n kop, kijk uit naar de volgende.
  Maar geniet nu lekker en doe energie op.
  Ik wens jou en jouw dierbaren een spetterend 2023!

 3. Marianne, je schrijft dat je het gevoel had gedragen te worden door je fan’s / luisteraars. Realiseer je dat jij ons door een moeilijke periode hebt gesleept. Ook wij waren paria’s, uitgesloten van veel dingen. Hoe heerlijk om dan in jouw/jullie podcasts de herkenning te vinden. Met veel humor, en scherpte. Ik mis op z’n kop en op z’n bek. Ga vooral zo door in een voor jou spetterend nieuw jaar.

 4. Bedankt voor je inzet en harde werk om de waarheid boven tafel te krijgen. Ik kijk altijd uit naar je columns en de podcast. Een hele fijne jaarwisseling toegewenst en alle goeds voor 2023

 5. Ik hoop dat 2023 het jaar wordt waarin we, mede door jouw inzet, de oorzaak van de oversterfte achterhalen. Het is schandalig dat de overheid die oorzaak blijkbaar niet zo nodig hoeft te weten. Dat moeten we ons niet laten aandoen.

 6. Bedankt Marianne.
  programmas als op zijn kop, op zijn bek, de nieuwe wereld,blckbx,gyrath en vlieger geven mij steun en de motivatie om door te gaan en een klein beetje hoopvol te zijn. vanaf het begin van de ellende hebben wij kritisch gekeken naar de ontwikkelingen. Ik ben ooit overtuigd geweest van de oprechtheid van de Overy en helaas is mijn kritische houding terecht gebleken. heb niet meegedaan aan de lockdown en de mondkapjes idioterie. ben niet tegen vaccineren maar dat is voor een ieder een vrije keuze. voor een ieder een hoopvolle toekomst gewenst

 7. Bedankt voor de waardevolle, kritische bijdragen Marianne. Het is fijn om elke keer meegenomen te worden in je overwegingen. Ga alsjeblieft zo door, je helpt er mij en vele anderen mee.

 8. Dank voor je enorme inzet de afgelopen jaren! Fijn dat er mensen zijn zoals jij, die tegen de stroom inroeien en kritisch de voor ons zo belangrijke onderwerpen volgen. Alle goeds voor 2023!!

 9. Bedankt Marianne voor je korte, waardevolle en vaak herkenbare situaties die je zo kernachtig omschrijft.
  Goed om te zien dat we met velen zijn.
  En dat er steeds meer mensen zijn die het ook gaan zien.

 10. Hoi Marianne
  Dank je wel voor alles!!
  Jou woorden zijn een steun voor mij en maken mij strijdbaar. Blij met het gevoel niet alleen te zijn.
  Op naar een ( net wat je zegt ) een spannend 2023!!!

 11. Marianne wat hebben we genoten, an de waarheden die je aan het licht bracht. Hoop dat je goed uitgerust bent, want het is nog niet klaar. De clan in Den Haag is nog niet geblust. We zien je weer met volle moed tegemoet. Wat hebben we je gemist en Rik ook natuurlijk.
  We wensen je een prachtige afsluiting van het jaar en wensen je een geweldig jaar toe met gezondheid ,warmte en liefde vol jaar.
  Dikke knuffel van Marion.

 12. Super gave avond van de zomer in Loosdrecht.
  En zwerven op het water? Niks heerlijkers dan dat toch.
  In Nederland ook nog eens te combineren met 5G op het IJsselmeer en mooie warme zomers.
  Zo gek is dat niet.

  Een super 2023 alvast toegewenst.
  Keep up the good work!

 13. Dankjewel Marianne,
  Voor het organiseren en toegankelijk maken van zoveel kennis en ervaring van professionele en moedige mensen met gezond verstand. Net als jij. En dat zomaar voor iedereen. Ik heb er heel veel van geleerd. Onbetaalbaar. En altijd gezellig. Klasse gedaan! Ik verheug me alvast op een grenzeloze zomer in 2023 ☺️
  Liefs en een heel gelukkig nieuwjaar!

 14. Marianne dankjewel voor al jouen geweldige columns en interviews en de podcasts van jou en Rik- een word GEWELDIG. Dank ervoor.
  Ik heb nu genoten van jouen reis wat jij net gedeeld heeft “Is a dream a lie if it don’t come true” Een prachtige reflectie voor mezelf om over na te denken.
  My first thought best thought is NO, it’s not a lie, for myself I see dreams are an expansion of consciousness, part of the path of enlightenment-i.e freedom.
  Bedankt, jij bent een inspiratie voor mezelf, om jouen stem, klank en ziel in deze soms gekke wereld te horen-Dank ervoor and keep up your good efforts.
  Zoals de gezegde zegt “If you can dream it, you can do it.” – Walt Disney .
  Happy New Year 2023

 15. Hey Marianne, jij en een (zeer) select, maar gelukkig ook gestaag groeiend, clubje collega’s maken het enigszins dragelijk. Wat een k-periode zeg.. Vol goede moed door. Dank, dank en dank. Alle geluk toegewenst. Dik verdiend. Groet, Peter

 16. Marianne
  Bedankt voor je mooie reportages en je terugblik!
  Als mede QR weigeraar herken ik alkes wat je schrijft!
  Ook wij gaan pas dit jaar weer reizen!
  Maar 2023 zal denk ik nog veel woeliger worden dan 2022!

 17. zo herkenbaar, die ogenschijnlijke flexibele aan te passen omstandigheden. En dan opnieuw te ervaren hoe heerlijk het kan zijn te gaan en staan waar jij wilt… ook voor mij begint het langzaam aan weer tot reizen te komen… wetende dat er dat er onverwacht weer een “gekkigheid ” op het pad komt.mooie start van het nieuwe jaar, lets go for more, I’ll follow the column

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven