Jarenlang hebben we tegen kinderen van 12, die unieke praktische talenten hebben maar minder interesse in het uit hun hoofd leren van boeken, gezegd: Jij bent laag. We gaan jou de rest van je leven laagopgeleid noemen. Dat was wreed, dat was dom en inmiddels is in Den Haag ook doorgedrongen dat dit label niet klopt. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost.
Denkfout
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf denkt het MBO aantrekkelijker te kunnen maken door de leerlingen hetzelfde te behandelden als hbo’ers en wo’ers. Door ze ook student te noemen en een ‘rijk studentenleven’ te geven met introductieweken en buitenlandse uitwisselingen. Hij wil afdwingen dat studentenverenigingen ook mbo-studenten gaan toelaten.
Hij wil kortom dat vakmensen een beetje meer op hem gaan lijken. Een klassieke D66 denkfout. Ze denken dat ze iedereen vrijlaten en niemand laten vallen maar ze bedoelen: je mag er best zijn, als je maar bent zoals wij.
Dezelfde denkfout staat op het grote blauwe spandoek aan het bouwhek. ‘Niet ieder kind wordt later arts of advocaat. Leer je kinderen dat het oké is om met je handen te werken en toffe dingen te bouwen’. Ze snappen zelf waarschijnlijk niet eens dat er staat: het uitgangspunt is dat je arts of advocaat wordt, maar ja, er zijn ook mensen die daar te dom voor zijn. Dat vinden wij niet erg, want die mensen hebben we nou eenmaal ook nodig. Die stoppen we weg achter dit blauwe spandoek. Dan hoeven jullie ze niet te zien, maar weet dat ze daar heel toffe dingen doen met hun handen.

Hele column hier voor leden van de Club van Dwarskijkers.
.
Dag marianne, wst zeg he dat goed, wijzelf hebben 5 kinderen, hoog leer niveau, waarvan paar praktische denkend zijn, moeten havo doen, ging faliekant mis, want leren is niet leuk doen wel.
Ze hadden gelijk praktische lessen moeten hebben, dan wordt het leren erbij ook leuk.
Destijds hadden we hier hoogstaande technische school, opgegaan in algemene school. Mijn man moest destijds moest mavo doen, wilde naar die technische school, ZIjn vader heeft er werk van gemaakt, nooit geen spijt gehad, zegt regelmatig smorgens ‘ik ga weer hobbyen’
Goed dat dit belicht wordt. Want zo is het. De ene hand wast de ander. Iedereen is uniek en waardevol in dit leven op zijn of haar manier, als de kansen en het aanzien (niet competitief) ook maar gelijk zijn. Hopelijk lukt het de mensheid om hieraan te werken.
Deze column is een mooi begin. Dank!