Op de quad bij Boer Koos in Kockengen.

Vorig jaar ontmoette ik Koos Cromwijk op het Malieveld tijdens het boerenprotest. Inmiddels is hij een bekende Nederlander geworden na zijn emotionele uitbarsting in de Tweede Kamer tijdens het stikstofdebat. In de podcast #OpznKop (editie 68) vertelt hij waarom hij zo emotioneel was en hoe hij het bij Op1 aan de stok kreeg met presentator Hugo Logtenberg die hem de mond probeerde te snoeren.

Na de opname van de podcast nam Koos me mee voor een rondje over zijn natuur-inclusieve boerderij in Kockengen. Zo wrang! Dit is precies de boerderij die natuurlievende mensen graag zouden zien. Koos beheert 7 hectaren natuur, heeft een eigen bos waar hij strijdt tegen bramen. Hij heeft genoeg weiland voor al zijn koeien zodat hij bijna volledig circulair werkt. De boer van de toekomst dus! Toch sneuvelt zijn boerderij op het kaartje van stikstofminister Christianne van der Wal. Koos schoot zichzelf in de voet want de natuur die hij zélf aanlegde op zijn eigen grond maakt nu dat hij 75% van zijn bedrijf moet inkrimpen van minister Van der Wal.

Wandel met ons mee door de stal, langs de kalfjes, in de wei, door het bos waar Koos zo trots op is en laat tot je doordringen hoe bizar het regeringsbeleid is als je het bekijkt met je voeten in de koeienvlaai.

Een half uurtje feelgood tv met een montere boer die dankzij God de moed erin weet te houden.

Luister ook naar het interview met Koos in #opznkop – editie 68
Vind je mijn werk belangrijk, kijk dan op de WORD LID pagina hoe je me kunt steunen.

1 gedachte over “Op de quad bij Boer Koos in Kockengen.”

  1. Volgens onze loonwerker. Man van 60plus, met meer dan 40 jaar ervaring. Beheren vh bos. 30 jaar geleden planten we 5 bomen op een bepaald stuk aantal meters. Een paar jaar later haal je er 4 weg voor kap en geef je er 1tje de ruimte om te groeien. Daarbij haal je alle losse bomen takken weg. Niet zoals nu alles laten liggen, wat goed zou zijn voor de biodiversiteit. Want al die kevertjes zorgen dus juist voor ziekten in het bos. En niet 5 laten staan die te weinig ruimte hebben waardoor het lijkt of ze het slecht doen.

    En o ja mocht het nu door een bosbrand (kan maar zo hè met die warme dagen) brand komen aan de rand vd Veluwe dan fikt het in 1x af naar Apeldoorn. Want zgn brandgangen zijn er niet meer en het bos ligt vol met niet opgeruimde gort droge takken etc…
    En nu kunnen ze mooi de boer de schuld geven vd slechte toestand vd bomen. Nee, gewoon slecht beheer! Opruimen, schoonhouden en niet laten voortwoekeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven