Pas op! Ons geld wordt een digitaal controlemiddel *column*

De technische mogelijkheden om burgers digitaal te volgen en hun gedrag te manipuleren zijn eindeloos. Systemen en diensten die vanuit integere doelstellingen zijn opgetuigd -zoals de NCTV- worden daarvoor steeds vaker misbruikt, zonder veel protest van burgers, ambtenaren of politici. De controledrift van onze overheid is verder uit de hand aan het lopen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

Het nieuwste controlemiddel staat aanstaande woensdag op de agenda van de Tweede Kamer. Minister Kaag en de EU willen de digitale euro invoeren, waarmee en passant allerlei restricties aan burgers opgelegd kunnen worden. De digitale munt kan geprogrammeerd worden met politieke doelen, waarschuwt SP-Kamerlid Mahir Alkaya. Onschuldig is dat allemaal niet, eerder in Canada en deze week in Brazilië werden banktegoeden en rekeningen van boeren en vrachtwagenchauffeurs die protesteren tegen het regeringsbeleid geblokkeerd. Overigens door commerciële banken, in opdracht van de overheid. Kaag kan dat straks zelf regelen met de digitale euro.

Hele column hier voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor een tientje per jaar!

23 gedachten over “Pas op! Ons geld wordt een digitaal controlemiddel *column*”

  1. Gerard van der Velden

   Naar mijn mening wordt het ingezet vanwege het feit dat het verhogen van de rente steeds moeilijker wordt, omdat anders landen zoals Italië hun schulden niet meer kunnen betalen. De rente zou eigenlijk dus omlaag moeten. Dat zou betekenen dat de rente op b.v. spaargeld verder negatief wordt. De bankiers vrezen dan dat de burgers hun geld van de bank gaan halen waardoor het vertrouwen in de Euro verder afneemt. Bovendien kunnen de overheden bij invoering van de digitale Euro allerlei restricties opleggen hoe wij ons geld uitgeven, daar een digitale munt programmeerbaar is. Totale controle van ons doen en laten ligt dan op de loer.

  2. Negatieve rente? Als ik het goed heb begrepen, dan bestaat er van de CBDC geen contante variant (Dat is bij de huidige euro wel het geval). Contant geld kan je opnemen en in een ouwe sok bewaren, dan kan de bank er geen negatieve rente van trekken. Bij CBDC kan de bank negatieve rente berekenen aan de client

  3. De euro is failliet. Landen als Griekenland, Italië, Spanje. Frankrijk, België overleven enkel dankzij de noordelijke gezonde landen in de EU. Maar dat wil de politiek niet toegeven, dus is er een afleidingsmaneuvre. De euro is failliet ook omdat de ECB om de kunstmatig gecreerde inflatie te beteugelen de rente naar 12-15% zou moeten brengen maar dat zou zuid EU onmiddellijk kapot maken dus blijft enkel bijdrukken (= inflatoir) over. Introductie digitale programmeerbare unit is net als toen van gulden naar euro een stille roof, een verslechtering. Bitcoin is geen alternatief omdat dit een schaarste munt is, ook ongedekt door goud. Sterk onderhevig aan koersfluctuatie ofwel waardering. Een programmeerbare unit maakt het mogelijk om je banktegoed op 0 te zetten, om je vrijheid in besteding te beperken of je dwingen tot besteden in willekeurig welk politiek doel.

  4. Ze hebben allang geraffineerde smoesjes op de plank liggen.
   Bijvoorbeeld om het witwassen van geld tegen te gaan. Grote verheven doelen waar je niet tegen kunt zijn.

 1. hahaha, bang dat jullie het “zwart” geld kwijtraken? Geld is al zo goed als digitaal, of krijgen jullie nog loonzakjes van de werkgever? Geld pin je, hoe dan ook. Of maakt iemand het hier zelf? Ooit van een hard wallet gehoord? De mensen die in crypto doen begrijpen wat ik bedoel. Geen bank meer nodig, je geld in eigen bezit, geen kosten door de tussenkomst van het bankwezen. Weet je wat we allemaal aan geld kwijt zijn aan transacties (voornamelijk bedrijven). Je geld in eigen bezit, in je hard wallet. Tastbaar geld is ouderwets en onnodig. Controle is er toch al, doe maar eens belasting aangifte, is op de cent af, meestal….of niet?

  1. @Frank, de euro’s op je bankrekening zijn iets wezenlijk anders dan de digitale euro. Deze laatste gaat door de centrale bank uitgegeven worden. En die heeft andere belangen dan u en ik, o.a. zoals eerder genoemd de mogelijkheid om de rente onder nul te brengen. Tevens staat de centrale bank onder invloed van de politiek. En vergelijk met crypto gaat hier niet op. Crypto is decentraal.

  2. Het gaat erom hoe gedetailleerd er controle kan worden uitgevoerd, wie dat kan en hoe dit bij wet is geregeld. Als straks de overheid alle drie punten tot beschikking heeft ligt misbruik op de loer. Onze overheid heeft zich voor mij voor deze taak volledig gediskwalificeerd.

  3. Dat is het probleem niet, het worden straks China praktijken. Ben je door rood gereden? Jammer joh, je kunt nu geen eten kopen. en zo meer.

 2. Hoi,

  Dit idee, dat de overheid bepaalt waar je je zuur verdiende geld aan uitgeeft, (en bepaalt wie je geld accepteert, en alle andere gevaren van CBDC) is al eens eerder ingevoerd in Nederland. 200 jaar geleden. En dat werkte prima. Ga maar eens naar Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Daar kregen de paupers in de Koloniën van Weldadigheid, als beloning voor hun harde werken, geen echt geld (dat ze alleen maar zouden uitgeven aan luxeproducten jenever en suiker), maar een soort muntjes. Die kon je alleen inwisselen bij bepaalde kruideniers die spullen verkochten die echt nodig waren (zeep, kleding) en de goedkeuring van de bestuurders van De Proefkolonie droegen.

 3. Ik lees veel wijsheden maar weinig oplossingen. Wat kunnen we hier tegen doen, hoe kunnen we dit stoppen ?
  Naar ik meen zullen we ons allereerst beter moeten organiseren willen we een vuist kunnen maken.

 4. GeenNaamwantAIVDleestmee

  Kan iemand voor mij in de ‘Handelingen’ van de Tweede Kamer opzoeken wat er destijds in ons parlement is beloofd ten aanzien van de anonieme OV-chipkaart? Ik kon mijn anonieme OV-chipkaart met munten opladen bij de automaten van de RET, maar inmiddels kan ik nergens in Nederland nog met contant geld met het openbaar vervoer reizen. Parkeerbelasting betalen kan ook al jaren niet meer met muntjes en je moet op veel plaatsen verplicht je kenteken registreren. Als overzicht over mijn geld bewaren mij alleen lukt door alles contant te betalen, dan ben ik in het centrum van mijn eigen stad Rotterdam niet meer welkom, niet in de metro, niet met de auto, maar ook niet in het theater, want ook daar willen ze geen kaartjes meer verkopen aan mensen met contant geld. Als de overheid keer op keer beloften over privacy verbreekt, is het dan heel erg vreemd dat mensen gaan geloven in dystopische complottheorieën? Als maar 1% van al die complotten waar zou zijn, dan hebben we al een enorm groot probleem! Uiteraard wil niemand echt serieus in debat over de onttakeling van onze rechtsstaat en hoe de grondwet bij het grofvuil is beland. Als ik op de mededeling “Ik heb niks te verbergen” reageer met “Goh, waarom heb je dan vanochtend dat jurkje aangetrokken”, dan word ik uitgemaakt voor seksistische vieze man. Als ik kritische vragen stel, dan krijg ik geen antwoord, omdat ik bij de wappies ingedeeld wordt, waarvan de elite denkt dat ze alleen maar onzin verkopen. Nee, ons recht op het gebruik van contant geld is geen onzin, maar een grondrecht wat we desnoods met geweld moeten verdedigen tegen onze roverheid!

  1. Gerard van der Velden

   Eens, behalve dan “met geweld moeten verdedigen tegen onze overheid!”
   Dat is nu precies wat zij willen.
   Daar hebben zij al heel lang over nagedacht, eerder dan wij.
   De Overheid bezit het geweldsmonopolie; we zullen het dus op een andere manier moeten doen.

 5. Wat een geklets over totale controle en ‘ze’ willen alles in de gaten houden.
  Ik kan niet eens de column van die Zwagerman lezen.
  En waarom niet?
  Dan moet ik eerst lid worden van de “club van dwarskijkers”.
  Hoezo??? Wat is dat voor achterlijks?
  Waarom zou ik lid worden om column te lezen?
  Zodat ik in de gaten kan worden gehouden door, ja door wie eigenlijk?
  Doe ff normaal mensjes.
  Niet zo paranoia, da’s niet goed voor je hart.
  Ga werken, ga je tuin winterklaar maken, lees een boek, ga met je hond wandelen, ga lekker je eurootjes tellen die je in je ouwe of nieuwe sok hebt zitten, kortom doe iets, dan heb je geen tijd voor al die onzin.
  Ik zal de vereiste velden keurig invullen anders mag ik geen reactie plaatsen.
  haha hoezo volgzaam …..

 6. Oh, mijn reactie is in afwachting van moderatie
  Nou ben benieuwd
  De totale controle is ingezet 🤣🤣
  Ga ik nog even verder slapen 💤 ……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven