Voor je het weet sta je als ondernemer voor de rechter omdat je vrijwilligerswerk als crimineel gedrag wordt gezien *column+video*

Ik was door Richard de Mos uitgenodigd om te komen spreken op het 10-jarig jubileum van zijn partij Hart voor Den Haag, middenin het corruptieproces waar hij terecht staat. Moet je dat nou wel doen? Voordat je het weet word je door het OM ook beschouwd als lid van een criminele organisatie! Maar ik ging toch, want wij ondernemers kunnen dit land, onze stad of ons dorp niet aan politici overlaten. Alleen ondernemers lossen dingen op, politici lopen in het beste geval niet in de weg. Kijk hier naar een video-registratie van mijn gesproken column die eerder werd gepubliceerd door De Telegraaf.

De livestream van de hele avond met een toelichting door advocaat Plasman op het proces van Richard de Mos is hier terug te zien.

Door media, politici, rechters en ambtenaren worden ondernemers gezien als smerige uitzuigers, alleen op aarde om arme mensen als citroenen uit te persen tot er geen dubbeltje meer uit rolt. Geld verdienen is goor, verdacht en ondernemers die een beetje netwerken met politici en ander volk moeten achter de tralies.

Zelfs onze VVD-premier trekt tegenwoordig een vies gezicht als hij het woord BV uitspreekt. ‘Als ik ooit de BV Nederland heb gezegd was dat heel stom van mij!’ riep de leider van de partij waar ondernemers vroeger op konden stemmen in de Tweede Kamer. ‘Iets als de toko runnen, ik haat die woorden!’ zei Rutte. Bedrijven zijn het nieuwe kwaad als je politici moet geloven. ‘Je wilt niet in de BV Nederland wonen!’ zei toenmalig PvdA-leider Asscher. Want ‘het BV denken heeft geleid tot verkilling tussen mensen’.

Asscher heeft geen idee. Hij richtte nooit een bedrijf op, leidde er nooit een, werkte er zelfs nooit. De BV Nederland is gebouwd op MKB-bedrijven. Zeventig procent van de mensen die niet uit belastinggeld betaald worden werkt bij een MKB-bedrijf.

De kilte die Asscher schetst is daar helemaal niet. Ik groeide op in een familiebedrijf. De paar honderd mensen die daar werkten noemden mijn opa Zwagerman ook opa Zwagerman. De vrachtwagenchauffeurs en kraanmachinisten zetten ‘hun’ Zwagerman kraan of truck op hun trouwkaart en later op hun rouwkaart, zo trots waren ze op ‘hun’ bedrijf. Ze hielden ervan, soms nog meer dan van hun eigen familie. Want Zwagerman BV was ook hun familie, collega’s waren hun familie.

Een bedrijf is een verzameling mensen. Een verzameling dromen. Een verzameling gedeelde ervaringen. Een plek waar je groeit, leert, huilt en lacht. Waar je samen kunt vechten voor idealen, samen de wereld beter kunt maken.

Die kraanmachinisten en vrachtwagenchauffeurs zorgden dat er een aardgasnet kwam, elektriciteitsmasten, snelwegen en havens. Zij BOUWDEN de BV Nederland, niet de politici.

Hele column is hier na te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je mijn werk, krijg je elke week een exclusieve column, uitnodigingen voor live events en nog veel meer.

3 gedachten over “Voor je het weet sta je als ondernemer voor de rechter omdat je vrijwilligerswerk als crimineel gedrag wordt gezien *column+video*”

  1. Marianne je gedachten en mening dat ondernemers alleen de problemen oplossen is echt misplaatst! Je schrijft dat de “onmisbaren beroepen” “de mensen dus die die beroepen uitoefenen” “nodig hebben”! Dus dan is de oplossingsgerichtheid niet alleen voor behouden aan ondernemers! Mensen die samenleving serieus nemen en het samen de problemen oplossen dat zijn er vele miljoenen in het land en zeer zeker in Europa! Maar Marianne het gaat om moraal en intrinsieke waarden! Als je macht wil hebben, als men de hebzucht boventoon laat zijn, als jezelf ziet als meerdere ziet, dan los niets op! Geen ondernemer, geen kraan machinist, geen verpleegkundige, geen chirurg, nee dan ben je met jezelf bezig! Ook als je meent dat bepaalde groepen beter doen en kunnen, dan los je niets op, maar zaai je tweedeling! Dit is wat er op dit moment gebeurt! En Marianne Nederland is geen BV maar een samenleving, eens samenleving hoeft niet gerund worden als een bedrijf! Wel efficiënt maar niet om winst te maken! Het profijt is dat iedereen in die samenleving kan meedoen ongeacht wat, wie en hoe! Dan zijn er geen betere of meerdere! We doen het met zijn allen!

  2. Mooie colum. Inhoudelijk met je eens. Maar het is nog erger. De BV Nederland wordt de laatste jaren vakkundig gesloopt door de langstzittende MP. Weg ermee.

  3. Beste Marianne,
    Wat een mooie column, tot tranen geroerd door het slotstuk daarvan…. Ja, ik voelde door je rake beschouwing als het ware de bezieling van het bedrijf van je opa. Deze bezieling is treffend voor de mens en het menselijke. Deze bezieling is ook hetgeen wat nu meer en meer verloren gaat; bij bedrijven, bij veel mensen, bij vele organisaties. Wat overblijft zijn lege hulzen en wat onvermijdelijk volgt is het sterven van zulk een wereld. Het zijn de heftige geboorteweeën, op weg naar een nieuwe tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven