Waarom leende het OM zich voor een politiek proces? *column*

Sigrid Kaag danste op tafel na de verkiezingsuitslag die gunstig uitviel voor D66, met dank aan de fanclub in Hilversum die we Publieke Omroep noemen en techondernemer Steven Schuurman die haar een miljoen euro toestopte. Maar Kaag stond niet voor de rechter en Richard De Mos wel.

Waarom leende het OM zich voor dit politieke proces, in de volle wetenschap dat de wetgeving voor de financiering van politieke partijen nog onaf is? Als je het strafrecht dan al zou willen misbruiken om met een soort proefproces grenzen helder te krijgen, waarom pik je er dan een politicus uit die een stukje ging varen en daarna nog een visje at met wat ondernemers in plaats van een partij die miljoenen euro’s inboekt zonder verantwoording?

Wie gaf er waarom toestemming voor het inzetten van de zwaarste opsporingsmiddelen waarbij politiemensen mogen inbreken in huizen van verdachten om camera’s en microfoons te plaatsen. Al die opnames leverden geen snipper bewijs op, stelde rechter Jacco Janssen vast. Dat had het OM zelf ook kunnen bedenken, maar toch zetten ze de rechtszaak door. Waarom?

Niet verdacht

Rechter Janssen had mijn eerdere column over de zaak De Mos (die door een van de advocaten van de ondernemers werd voorgelezen in de rechtbank!) goed in zijn oren geknoopt. Het is niet verdacht dat ondernemers zich bemoeien met de politiek, dat is juist de bedoeling:

Het college van wethouders in Den Haag kan maar een ding doen: opstappen. Ze hebben hun wethoudersposten gestolen van de partij die de meeste stemmen kreeg en waarmee ze weigerden samen te werken zolang De Mos verdachte was in een rechtszaak die netjes over de verkiezingen heen werd getild.

Daar denkt D66 uiteraard heel anders over. Zie de Nieuwsuur uitzending van vrijdagavond voor de wereldvreemde en hooghartige reactie van de D66 fractievoorzitter.

Mijn hele column over de zaak lees je hier. Leden van de Club van Dwarskijkers hebben voor maar 15 euro per jaar (incl. BTW) toegang tot mijn columns en andere exclusieve content. Daarmee steunen zij mijn werk, wat ik zeer waardeer.

Winkelwagen
Scroll naar boven